Exact vijf jaar geleden zette ik voor de eerste keer voet aan wal in Noorwegen. We hadden een bewogen nacht op de boot achter de rug, een uitgebreid pannenkoekenontbijt binnengespeeld en de douanecontrole in Oslo overleefd. We reden richting Geilo, met een paar kleine tussenstops. Het weer viel wat tegen – mist, regen, koude – maar dat beterde naarmate de reis vorderde.

Mijn vader had een route uitgestippeld langs de mooiste plekken in het zuiden van het land. Het meest noordelijke punt dat we bezochten was Kristiansund, waar de sneeuw plaats maakte voor zonniger weer en het zonlicht om middernacht nog even prominent aanwezig was als ’s middags.

Atlanterhavsveien (Atlantic Ocean Road), Noorwegen

We hielden halt bij houten kerkjes, watervallen en uitkijkpunten. Ik keek vooral uit naar de Atlanterhavsveien (Atlantic Ocean Road), een weg die over de zee heen van eiland naar eiland hopt, maar dat bleek niet zo spectaculair te zijn als de zee rustig is. Het échte hoogtepunt van onze reis waren de twee machtige gletsjers, de Nigardsbreen en de Briksdalsbreen.

Op onze laatste avond aan de westkust, pikten we de festiviteiten rond Midsommar mee in Ålesund en zaten we de hele avond lang naar een gigantisch “kampvuur” te staren. De volgende ochtend zetten we weer koers richting Oslo, waar onze rondreis door Noorwegen eindigde.

Midsommar in Ålesund, Noorwegen

Om één of andere reden heb ik die reis niet helemaal bewust beleefd. Mogelijks door het gemis van mijn toen nog kersvers lief, mogelijks door het feit dat het een kinderdroom was die werkelijkheid werd. Want ik heb als tiener enorm veel gefantaseerd over hoe ik de wijde wereld ging verkennen met de auto. Niet zozeer Noorwegen in particular, maar het was wel de ideale bestemming.

Gisteren ben ik er eindelijk in geslaagd om eens door mijn archief van foto’s te gaan, een selectie te maken die onze reis mooi samenvat, en die te bewerken. De selectie van de selectie zit in deze Throwback Thursday. Kwestie dat ze niet nog eens verloren gaat in mijn persoonlijk archief. Enjoy!


There are currently no comments.